top of page

Lasertherapie voor Schimmelnagels, een stralende oplossing?

Bijgewerkt op: 7 apr.

Een schimmelnagel duurt erg lang om te behandelen. De nagel van de grote teen kan zelfs één jaar nodig hebben om volledig te herstellen van een schimmelinfectie. Het gamma aan producten en medicatie is eindeloos dus informeer bij je pedicure, huisarts, dermatoloog of apotheek welk product voor jou geschikt kan zijn. Hoorde je over de UV- of laser- of infraroodbehandeling van dit probleem? Dan geef ik je heel graag volgende informatie mee.teennagel waarbij de helft schimmel is en de helft gezond
Schimmelnagel, voor en na

Als we de reclame mogen geloven zou een 'laser'behandeling (meer info over welk type laser het gaat ontbreekt vaak maar het kan UV of infrarood zijn) een veilige en doeltreffende oplossing zijn voor schimmelnagel aan de voet. Door korte pulsen van de laser heel snel na elkaar af te vuren zou de schimmel verhit en vernietigd worden. Volgens heel wat websites waarop hun apparaat wordt aangeprezen, is de werkzaamheid van deze techniek bij de behandeling van schimmels op de teennagels “klinisch bewezen”, zouden er geen bijwerkingen zijn, is de behandeling pijnloos en is er slechts één behandeling nodig. De prijs ligt rond 40 à 50 euro per nagel, maar sommige websites raden aan om alle teennagels te behandelen om de kans op herinfectie te verminderen. 

Vermits je bij de laserbehandeling ook de nagel thuis moet behandelen met een anti-mycoticum en bij de nagel zoveel mogelijk aangetast nagelmateriaal moet verwijderen, sokken en schoenen moet behandelen enz  is de behandeling met de bestraling verwaarloosbaar;  Het is nog steeds niet bewezen dat de straling alleen  een positief effect geeft op de genezing van de infectie omdat gelijktijdig ook ander invloeden plaatsvinden. Er werd dan ook vanuit Testaankoop gevraagd aan deze firma's om de informatie dat de behandeling klinisch bewezen is, te verwijderen van hun website omdat dit niet klopt. Er werd ook gevraagd om de gebruiksduur en de neveneffecten te plaatsen op de website en brochures opdat de consument goed geïnformeerd kan worden. Tot 2020 werd nog niet toegezegd op deze eisen.

Om na te gaan in welke dosis en intensiteit de UV-straling bijvoobeeld moet plaatsvinden om een schimmelnagel te genezen, worden er nog onderzoeken uitgevoerd en gepland. 


Omdat UV-straling nog te veel onbekende factoren bevat, bieden dermatologen deze techniek niet aan.  Denk dus twee keer na alvorens deze behandeling te boeken bij een schoonheids- of pedicuresalon.


Conclusie: de laserbehandeling is erg duur, gaat gepaard met medicatie, is gebaseerd op ongegronde claims en is niet evidence-based. Heb jij al jaren last van een schimmelnagel, ben je reeds bij een pedicure geweest maar verbetert het niet ondanks dagelijkse verzorging, maak dan een afspraak bij de dermatoloog om te bekijken welke producten jou kunnen helpen.


31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page