top of page

Nagellak en schimmelnagels, waar moet je op letten?

Bijgewerkt op: 28 jul.

Op de sociale media van mijn collega's pedicure stuitte ik op een discussie over de overdraagbaarheid van schimmels via nagellak en penselen. Het verontrustende idee dat schimmelinfecties niet zouden kunnen worden overgedragen door deze gebruiksvoorwerpen, omdat de gebruikte gellak schimmelwerende eigenschappen zou hebben, deed me fronsen...


teennagels waar paddenstoelen op groeien

Een beetje achtergrondinformatie:


Schimmelinfecties kunnen jarenlang sluimeren en plotseling weer actief worden, zoals recentelijk ontdekte schimmels in de permafrost aantoonden. Ook de medische wereld meldt een stijging in schimmelinfecties, vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem, wat een ernstig gezondheidsrisico met zich meebrengt. Omdat een schimmelinfectie zo moeilijk te behandelen is, is voorkomen uiteraard beter dan genezen. Meer daarover in een volgend blogartikel.


Dus, nagellak en schimmel... Sommige producenten van nagelverzorgingsproducten vermelden op hun verpakking dat het product een antischimmelmiddel bevat, zoals Clotrimazol. Echter, deze hoeveelheden zijn zo minimaal dat het product als cosmetica wordt geclassificeerd en niet als medicatie, waardoor het aan strengere regelgeving ontsnapt.


nagel met schimmelinfectie
Mycosenagel

Is schimmel overdraagbaar via nagellak en gerelateerde accessoires zoals penselen of ander materiaal?


Het antwoord lijkt afhankelijk van wie je het vraagt. Producenten en sommige schoonheidsspecialisten of nagelstylisten beweren dat het risico minimaal is, minimaal is niet onbestaande. Aan de andere kant zijn beroepsverenigingen voor podologen en gespecialiseerde voetverzorgers van mening dat het wél degelijk een reëel risico vormt.


Onderzoek naar de overlevingsduur van schimmels op materialen in ziekenhuizen benadrukt het belang van grondige desinfectie en beperking van contact, vooral met de toenemende dreiging van resistente schimmelinfecties. Hoewel nagellak geen ideale omgeving is voor schimmels, blijft nog steeds een kans op besmetting bestaan.


Als pedicure adviseer ik aan mijn klanten om tijdens de wintermaanden, de geïnfecteerde nagel grondig te behandelen. Vaak duurt dit voor de nagel van de grote teen, tot wel één jaar opdat de nagel helemaal schimmelvrij is. Ik begrijp dat lentefeesten, trouwfeesten, strandvakanties,... vragen om mooie nagels en dan raad ik het volgende aan;


Indien je een pedicure bezoekt voor het lakken van je nagels, overweeg dan om je eigen nagellak mee te nemen of een ongeopend flesje bij de pedicure aan te schaffen.


En wat met gellak?


Met gellak leg je een kunstmatige laag op je nagels, vergelijk het met een laagje plastic, waaronder een beginnende schimmelinfectie ongezien kan gedijen. Gellak kan je niet altijd zelf verwijderen dus een beginnende infectie zie je pas na enkele weken bij je nagelstylist.

Het gebruik van nagellak kan hier een oplossing bieden. Wist je dat nagellak op teennagels gemakkelijk 6 weken blijft zitten? Zeker in combinatie met de base en de topcoat! Mocht je toch voor gellak kiezen, beperk dan het gebruik tot bijvoorbeeld vakanties of speciale gelegenheden. Maar bovenal, deel nooit een flesje nagellak of ander materiaal dat in aanraking is gekomen met schimmel. Voorzichtigheid blijft de sleutel tot het behouden van gezonde nagels.


Heb je een schimmelnagel en wil je deze camoufleren omdat je mooie sandelen wil aandoen, probeer dan van zodra je feest of vakantie gedaan is, de nagellak te verwijderen om opnieuw de behandeling te kunnen voortzetten. Zo kort mogelijk bedekken met kunststof, dat is mijn advies.



Tip: lees de blog over de laserbehandeling van een schimmelnagel


Bronnen:

 


358 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page