top of page

Nagellak en schimmelnagels, waar moet je op letten?

Bijgewerkt op: 23 mrt.

Op de sociale media van mijn collega's pedicure stuitte ik op een discussie over de overdraagbaarheid van schimmels via nagellak en penselen. Het verontrustende idee dat schimmelinfecties niet zouden kunnen worden overgedragen door deze gebruiksvoorwerpen, omdat de gebruikte gellak schimmelwerende eigenschappen zou hebben, deed me fronsen...


teennagels waar paddenstoelen op groeien

Een beetje achtergrondinformatie:


Schimmelinfecties kunnen jarenlang sluimeren en plotseling weer actief worden, zoals recentelijk ontdekte schimmels in de permafrost aantoonden. Ook de medische wereld meldt een stijging in schimmelinfecties, vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem, wat een ernstig gezondheidsrisico met zich meebrengt. Omdat een schimmelinfectie zo moeilijk te behandelen is, is voorkomen uiteraard beter dan genezen. Meer daarover in een ander blogartikel.


Dus, nagellak en schimmel. Sommige producenten van nagelverzorgingsproducten vermelden op hun verpakking dat het product een antischimmelmiddel bevat, zoals Clotrimazol. Echter, deze hoeveelheden zijn zo minimaal dat het product als cosmetica wordt geclassificeerd en niet als medicatie, waardoor het aan strengere regelgeving ontsnapt. Ironisch genoeg bedekt deze nagellak het aangetaste deel van een schimmelnagel, waardoor de infectie ongehinderd kan voortduren zonder zichtbare tekenen van verslechtering.


nagel met schimmelinfectie
Mycosenagel

De vraag rijst: is schimmel overdraagbaar via nagellak en gerelateerde accessoires? Het antwoord lijkt afhankelijk van wie je het vraagt. Producenten en sommige schoonheidsspecialisten of nagelstylisten beweren dat het risico minimaal is, maar niet volledig onbestaande. Aan de andere kant zijn beroepsverenigingen voor podologen en gespecialiseerde voetverzorgers van mening dat het wel degelijk een reëel risico vormt.


Onderzoek naar de overlevingsduur van schimmels op materialen in ziekenhuizen heeft aangetoond dat ze één dag tot enkele weken kunnen overleven, waarbij overdracht naar de handen van vrijwilligers vaak voorkomt. Deze bevindingen benadrukken het belang van grondige desinfectie en beperking van contact, vooral met de toenemende dreiging van resistente schimmelinfecties. Hoewel nagellak geen ideale omgeving is voor schimmels, blijft nog steeds een kans op besmetting bestaan.


Als pedicure adviseer ik aan mijn klanten om tijdens de wintermaanden, de geïnfecteerde nagel grondig te behandelen. Vaak duurt dit voor de grote teen, tot wel één jaar opdat de nagel helemaal schimmelvrij is. Ik begrijp dat lentefeesten, trouwfeesten, strandvakanties,... vragen om mooie nagels en dan raad ik het volgende aan;


Indien je een pedicure bezoekt voor het lakken van je nagels, overweeg dan om je eigen nagellak mee te nemen of een ongeopend flesje bij de pedicure aan te schaffen. Gellak op teennagels vermijden is ook een slimme zet, omdat het als een dikke laag plastic fungeert, waaronder een beginnende schimmelinfectie ongezien kan gedijen. Wist je dat nagellak op teennagels gemakkelijk 6 weken blijft zitten? Zeker in combinatie met de base en de topcoat! Mocht je toch voor gellak kiezen, beperk dan het gebruik tot bijvoorbeeld vakanties of speciale gelegenheden. Maar bovenal, deel nooit een flesje nagellak of ander materiaal dat in aanraking is gekomen met schimmel. Voorzichtigheid blijft de sleutel tot het behoud van gezonde nagels.


Heb je een schimmelnagel en wil je deze verstoppen omdat je mooie sandelen wil aandoen, probeer dan van zodra je feest of vakantie gedaan is, de nagellak te verwijderen om opnieuw de behandeling te kunnen voortzetten. Zo kort mogelijk bedekken met kunststof, dat is mijn advies.Tip: lees ook de blog over de laserbehandeling van een schimmelnagel

87 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page